Er du opdateret?

Et utal af hjemmesider kommer til på Internettet hver eneste dag. De fleste er små private blogs og mini-sider som kun har en stærkt begrænset bruger/læser skare. Men der findes også den del af nettet som bliver godt besøgt. Uagtet om man driver en hjemmeside med få besøgende pr. år eller flere tusinde pr. time er det vigtigt at have for øje at man dermed også bør tænke over hvad det er disse besøgende får serveret.

Har man ikke beskyttet sin server, hjemmeside, blog eller content-management system grundigt nok kan det gå galt.

Hvor galt det kan det da gå?

AdvarselAdvarsel: Links til eksterne sider fra dette punkt i artiklen kan lede til virusinficerede sider.

Et godt eksempel på dette er komikeren Omar Marzouk, der fornyligt har stiftet et parti kaldet Ny Filionggonggong som det kan læses på Politiken’s blog idag. Hjemmesiden er drevet af det vidt udbredte blogsystem WordPress. Desværre er der ikke tale om en opdateret udgave af WordPress, i skrivende stund er der anvendt version 2.3.2, hvilket har en række ærgelige konsekvenser. Dels er Omar Marzouk’s hjemmeside en fin og sikkert eftertragtet angrebsvektor for personer med urent mel i posen, da der er tale om en højt eksponeret hjemmeside der utvivlsomt har potentiale for at trække nogle tusinde besøg pr. dag. Problemet er at WordPress version 2.3.2 er sårbar overfor en række kendte angreb (hvilket v2.3.3 retter op på), der gør en kyndig angriber istand til helt at overtage hjemmesiden. Vedkommende vil kunne rette/slette indlæg efter eget forgodtbefindende.

Udover at være drevet af en ældre version af WordPress er der tilsyneladende også mangel på moderering af kommentarer på hjemmesiden. Dette har også en ubehagelig sideeffekt. I skrivende stund linkes der fra forsiden til ikke mindre end 5 forskellige virus inficerede eksterne hjemmesider fra boksen “Nyeste kommentarer”.

Min virus scanner rapporterede dette da jeg fulgte første kommentarlink:

Virus or unwanted program ‘HTML/Crypted.Gen [HTML/Crypted.Gen]’ detected in file ‘C:\Documents and Settings\Michael Schøler\Lokale indstillinger\Temporary Internet Files\Content.IE5\WVEVC6CT\songmlin9_forumup_ro[1].htm. Action performed: Deny access

Lektien ved dette

Der følger et “ansvar” med at drive en hjemmeside der tiltrækker mange besøgende kan man godt påstå. Ikke ment på den vis at der ville kunne gennemføres et juridisk gyldigt søgsmål mod det nye “partis” hjemmeside, men nærmere et professionelt stolthedsansvar. Man bør gøre sit ypperste for sikre ens server og ens besøgende ikke mindst.

Det er nemt at undgå

Det er relativt nemt i videst mulige udstrækning at sikre sig mod uforvarende at lede ens besøgende ind på inficerede sider og at have sikkerhedshuller i ens server/software, ved at følge disse simple grundregler:

  • Hold server og software opdateret
  • Anvend en virusscanner
  • Moderer alle kommentarer og/eller beskyt gerne mod anonyme kommentarer
  • Brug gerne anti-spam og captcha plugins på blog og CMS systemer
  • Gennemgå ofte hjemmesiden i sikkerhedsøjemed
  • Følg med på supportsiderne for de software-produkter der anvendes og tilmeld alle eventuelle sikkerhedsmailinglister

En tanke om "Er du opdateret?"

Der er lukket for kommentarer.